Erna Ebelings pris till pionjärer inom telemedicin

Professor Kaj Lindecrantz, tillika en av MedTech Wests grundare och medlem i styrgruppen, har tillsammans med professor Bengt Arne Sjöqvist, Chalmers och PICTA (Prehospital ICT Arena)/Lindholmen Science Park, tilldelats Erna Ebelings pris för 2020.

Det är Svensk medicinteknisk förening som beslutat och Svenska Läkaresällskapet har godkänt att Kaj och Bengt Arne ska föräras detta pris för deras framstående insatser inom telemedicin och bearbetning av fysiologiska signaler. Speciellt uppmärksammas att de var internationella pionjärer inom telemedicin och att de var de första som med dåtidens mobiltelefoniteknik överförde EKG mellan ambulans och sjukhus. Priset är också ett erkännande av deras arbete med att stärka området medicinsk teknik.

–   Det känns riktigt roligt att få det här priset och extra kul att jag och Kaj får det tillsammans, berättar Bengt Arne. Vi började båda som doktorander på dåvarande Tillämpad elektronik 1977, och kom sedan att dela rum och arbeta ihop i många år.

–   Bengt Arne och jag jobbade i många projekt tillsammans fram till mitten av nittiotalet, säger Kaj. Bengt Arne lämnade då akademin för att under en period arbeta i näringslivet och jag stannade inom akademin där jag fortfarande är kvar.

–   Sedan dess har vi inte arbetat i samma projekt förrän nu på sista tiden då vi ånyo gjort lite saker ihop, fortsätter Bengt Arne. Vi är ju också båda med i Stiftelsen Medicin & Tekniks styrelse.

 

Prissumman om 30.000 SEK kommer att delas ut vid en ceremoni längre fram. Vi säger grattis till Kaj och Bengt Arne!

 

 

Bilder: Privata
Text: Helene Lindström

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Comments are closed.