Nära en miljon till PressCise för utveckling av kompressionsstrumpa

Urvalsprocessen för Swelifes och Medtech4Healths gemensamma utlysning Projekt för bättre hälsa 2018 är nu klar och 22 projekt får dela på 20,5 miljoner. Av dessa projekt finns nio inom läkemedelsområdet, nio inom medicinteknik och fyra inom e-hälsa. Ett av projekten tillhör företaget PressCise med bas i västsvenska Herrljunga och vi har pratat med Josefin Damm, meduppfinnare och medgrundare.

Grattis PressCise och Josefin! Kan du berätta om ert projekt?

– PressCise är ett medtechbolag som har utvecklat en patenterad teknik för att åstadkomma kompressionsprodukter med väldefinierade tryck. Våra produkter kan användas för behandling av bland annat kroniska venösa bensjukdomar. Produkterna garanterar ett precist måltryck oberoende av vem som applicerar dem, men också oberoende av patientens benstorlek. Vår första produkt, ett medicinskt bandage, lanserades kommersiellt under 2017. Att vi nu fått delfinansiering för projektet “Utveckling och verifiering av en innovativ medicinsk kompressionsstrumpa” tillsammans med Södra Älvsborgs sjukhus innebär att vi kan snabba på utvecklingen av en strumpa som är baserad på samma teknologi som vi använt i bandaget.

Varför en strumpa?

 –Vi har märkt att det finns en stor efterfrågan på medicinska strumpor som är både bättre och bekvämare än de som finns på marknaden idag. Problemet med dagens kompressionsstrumpor är att de inte ger rätt tryck. Måttbeställning av kompressionsstrumpor är en resurskrävande procedur och de måttbeställda strumporna är dyra. Trots det är det få strumpor som uppnår önskad kompression. Målet för oss är nu att ta fram en kompressionsstrumpa som ger rätt tryck utan komplicerad måttbeställning. Den ska dessutom hålla trycket över tid även om patientens ben ändrar storlek när svullnaden minskar.

 

Vad händer nu?
SÄS kommer under ledning av huvudansvarig forskare Ulrika Källman att medverka i den kliniska verifieringen. Att få produkten testad och utvärderad i klinisk miljö på patient är oerhört viktigt och det känns extra roligt att jobba med en klinik på hemmaplan här i Västsverige.

 

Lycka till, PressCise!

 

Text: Helene Lindström