Jennifer Alvén

Är du i riskzonen för stroke eller hjärtinfarkt? Jennifer Alvén intervjuas om algoritmer som kan rädda liv

I Sverige är runt 1,8 miljoner människor drabbade av hjärt-kärlsjukdom som också ligger bakom mer än en tredjedel av alla dödsfall. För att få mer information om sjukdomarnas orsak startades 2013  befolkningsstudien Scapis. Det omfattande forskningsprojektet undersöker 30 000 personer i åldrarna 50-64 år. De stora mängder information och bilder som Scapis producerar används i flera medicinska forskningsprojekt där datorer ska lära sig att tolka röntgenbilder av mänskliga organ. Ett av projekten studerar fettvävnad innanför hjärtsäcken.

– Att lida av bukfetma är ofta kopplat till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, och man tror att fettet runt hjärtat är av samma sort, säger David Molnar, doktorand vid institutionen för klinisk fysiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till Forskning.nu.

Forskare har i tio års tid försökt hitta rätt algoritmer för att lösa den här uppgiften, men hittills har ingen lyckats skapa en tillräckligt bra lösning.  Jennifer Alvén, doktorand i Fredrik Kahls forskargrupp vid Chalmers, försöker nu tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset förbättra och förnya befintliga maskininlärningsalgoritmer för att hitta den perfekta algoritmen.

– Man läser relevanta vetenskapliga artiklar, hittar en artikel om en spännande metod och sätter sig och kodar. Man vill skapa något nytt för att föra forskningen framåt, säger Jennifer.

Jennifer Alvén är också inblandad i flera andra forskningsprojekt. Ett projekt handlar om att lära datorn att hitta Alzheimers tillsammans med Michael Schölls forskargrupp vid Wallenberg Centre for Molecular and Transational Medicine.

Läs originalartikeln på Forskning.nu>>

_________________________

Text: Johan Frisk, Forskning.nu