– Förutom PICTA och VGR/Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer Högskolan i Borås, Region Skåne och ATC (Ambulanstränings center) vid ambulansen Skaraborgs sjukhus medverka i projektet. Vi kommer med hjälp av simulering utvärdera hur videokommunikation mellan regionens strokebakjour och ambulanser med akuta strokepatienter kan lösas på bästa sätt, säger Lars Rosengren.
ViPHS har sin grund i PICTAs PrehospIT-projekt och dess tekniklösningar och gäller olika former av videostöd i den prehospitala strokevårdkedjan. ViPHS är uppdelat i delprojekt som riktar sig till olika delar i vårdkedjan. Den nu aktuella delen gäller stödet i ambulansen och efter simulering och utvärdering vill man gå vidare till begränsad provdrift i kliniskt operativ miljö.
– Det blir möjligt för neurologisk expertis att med videostöd tillsammans med ambulanspersonalen bedöma patienten och besluta om vad som är den lämpligaste vårdprocessen. Det bidrar till en mer jämlik vård – oavsett kön, etnicitet eller var patienten befinner sig kan alla få liknande förutsättningar. Idag får till exempel allvarligt sjuka strokepatienter som befinner sig långt ute i regionen inte bästa möjliga behandling. Kan patienten på kortast möjliga tid komma under rätt behandling ökar chansen att återgå till ett normalt liv. Förutom att det är positivt för den drabbade, innebär det också minskade samhällskostnader för vad som är vår tids mest kostsamma somatiska sjukdom, säger Bengt Arne Sjöqvist, professor of practice, Chalmers, samt programansvarig för PICTA.