Första patienten opereras med hjälp av den nya takhängda MR-kameran i BoIC

I juni anlände den nya takhängda MR-kameran till översta våningen i BoiC, (Bild- och interventionscentrum) vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den omtalade MR-kameran går på en räls i taket mellan två operationssalar i Hybrid- och interventionsverksamheten på översta våningen i BoIC. Eftersom den är rörlig kan man under pågående operation och utan att flytta patienten ta högupplösta bilder som visar hur man har lyckats med ingreppet, exempelvis att ta bort hela tumören eller kontrollera att elektroderna som man placerar i hjärnan vid behandling av Parkinsons sjukdom hamnat på exakt rätt plats. Det är en unik lösning som bara finns på ett par andra platser i världen och som kostat runt 45 miljoner kronor.

Daniel Nilsson är överläkare och neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och har genom BoIC-projektet varit en av de ansvariga för att utvärdera olika lösningar för magnetkameran:

Det sägs att det äntligen är dags för invigning av den takhängda MR-kameran, stämmer det?

-Det stämmer, säger Daniel. Den första patienten kommer att opereras den 4 december och det är en patient med hjärntumör. Tack vare den nya takhängda magnetkameran kommer vi i realtid kunna se att vi tagit bort tumören och bevarat omgivande frisk vävnad. Vi har också möjlighet att direkt ta bort eventuell resttumör. Det här första ingreppet görs i samarbete med personal från Radiologi/MR-kamera här på SU och personal från Operation 5. Alla har genomgått utbildning för dessa ingrepp, bland annat i form av simulering.

Hur lång tid förväntas operationen ta?

-Ingreppet kommer att ta ungefär fyra till sex timmar, varav tre – fyra timmar är operationstid och en – två timmar är förberedelse för MR och tid i MR-kameran.

Varför valde ni just den här lösningen?

-Att man kan förflytta MR-kameran innebär att man slipper flytta patienten ur operationsläget, vilket minskar risken för komplikationer relaterade till sövningen. IMRIS system för uppläggning av patienten är väldigt likt det system vi använder idag, vilket är optimerat för neurokirurgi. Därför behöver man inte kompromissa  med operationsteknik eller instrument, utan hela ingreppet kan göras med bästa möjliga operationsmiljö, med MR-undersökningen intraooperativt som ett ytterligare hjälpmedel för avbildning.

 

Idag på förmiddagen opererar Daniel en patient med en hjärntumör. Det har han gjort många gånger förr, men den här gången gör han det för första gången i den nya hybridsalen med MR-kameran. Mitt under operationen körs MR-kameran in på en räls i taket och ger högupplösta bilder. Förutom i MR-salen börjar man i veckan genomföra operationer i ytterligare två av totalt sex nya operationssalar i BoIC. I en intilliggande hybridsal kommer man till exempel att kunna utföra leveroperationer och med avancerad teknik skapa bilder som gör det betydligt enklare att hitta ”rätt” vid en operation. I de tre operationssalar som öppnar längre fram inryms bland annat ett nytt mottagningsrum för traumapatienter. I anslutning till rummet finns två dörrar, en som leder rakt in på operationssalen och en annan som leder direkt in till ett diagnosrum med datortomografi.

Första spadtaget till BoIC togs för sex år sedan och är en av de enskilt största investeringarna som Västra Götalandsregionen gjort. Den totala kostnaden ligger på cirka två miljarder kronor. Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg konstaterar att Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen nu får ett av Europas främsta centrum för diagnostik och behandling av bland annat cancer och neurologiska sjukdomar.

-Det ger oss också förutsättningar för ett intensifierat forskningssamarbete mellan SU, Sahlgrenska akademin och Chalmers. Redan idag kan vi erbjuda vård som vi bara hade kunnat drömma om för tio år sedan och i utvecklingen framåt är samverkan mellan akademi, näringsliv och sjukvård helt avgörande, säger Ann-Marie.

 

Länk till artikel om invigning av nya hybridsalen och röntgenroboten>>

 

_______________________________________________

Läs pressmeddelandet>>

Text: Helene Lindström

Foton från operationssalen: Marie Ullnert / Sahlgrenska sjukhuset

Foto på Daniel Nilsson: Helene Lindström, MedTech West