Daniel Nilsson är överläkare och neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och har genom BoIC-projektet varit en av de ansvariga för att utvärdera olika lösningar för magnetkameran:
Det sägs att det äntligen är dags för invigning av den takhängda MR-kameran, stämmer det?
-Det stämmer, säger Daniel. Den första patienten kommer att opereras den 4 december och det är en patient med hjärntumör. Tack vare den nya takhängda magnetkameran kommer vi i realtid kunna se att vi tagit bort tumören och bevarat omgivande frisk vävnad. Vi har också möjlighet att direkt ta bort eventuell resttumör. Det här första ingreppet görs i samarbete med personal från Radiologi/MR-kamera här på SU och personal från Operation 5. Alla har genomgått utbildning för dessa ingrepp, bland annat i form av simulering.
Hur lång tid förväntas operationen ta?
-Ingreppet kommer att ta ungefär fyra till sex timmar, varav tre – fyra timmar är operationstid och en – två timmar är förberedelse för MR och tid i MR-kameran.
Varför valde ni just den här lösningen?
-Att man kan förflytta MR-kameran innebär att man slipper flytta patienten ur operationsläget, vilket minskar risken för komplikationer relaterade till sövningen. IMRIS system för uppläggning av patienten är väldigt likt det system vi använder idag, vilket är optimerat för neurokirurgi. Därför behöver man inte kompromissa med operationsteknik eller instrument, utan hela ingreppet kan göras med bästa möjliga operationsmiljö, med MR-undersökningen intraooperativt som ett ytterligare hjälpmedel för avbildning.