Innovationsplattformens Lina Strand Backman om Innovationsfondens första utlysning

Lina Strand BackmanNu kan medarbetare och verksamheter inom hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen ansöka om bidrag från Innovationsfonden. Vi ber Lina Strand Backman, enhetschef för Innovationsplattformen som har till uppgift att administrera fonden, att berätta mer:

– Det är verkligen roligt att våra politiker för första gången har beslutat om öronmärkta innovationspengar för Västra Götalandsregionens vårdmedarbetare! Vi är fast övertygade om att vårdens medarbetares kreativitet och kunskap bidrar till en mer effektiv och värdeskapande vård. Innovationsfonden är till för dig som har nyskapande lösningar och vill ha stöd till att utveckla dem. För att söka pengar ur fonden behöver du vara anställd inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen och du kan söka bidrag oavsett vad du arbetar med. Du väljer själv om du vill söka på egen hand eller tillsammans med en kollega.  

Hur mycket pengar finns i Innovationsfonden?

– Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har avsatt 20 miljoner kronor för finansiering av fonden där denna utlysning ingår. Det kan vara både produkter, tjänster och idéer som ska lösa ett vardagligt problem inom vården. 

Om man tycker att man har en jättebra idé och funderar på att söka, hur ska man göra då?

– Sista dagen att söka är den 11 december klockan 24.00  Om du behöver tips och råd i ansökningsprocessen är du välkommen att höra av dig till oss. Titta in på Innovationsfondens hemsida, så hittar du kontaktuppgifter och tider för öppet hus eller telefonrådgivning. Självklart kan du också skicka ett mail till oss på innovationsfonden@vgregion.se.

Vad händer just nu?

– Ja, det är som sagt fortfarande lite tid kvar av utlysningsperioden, men vi ser redan de första ansökningarna trilla in. Det är också väldigt roligt att många har kontaktat oss från alla delar av vår region, så det verkar som om informationen har nått ut bra. Sen är det bara att hugga tag i bedömningsarbetet och beslut, som ska ske innan årsskiftet. Tack och lov kommer vi få hjälp av många duktiga granskare som ställer upp med tid och engagemang sista veckan före jul. Jag tycker man kan se att fonden redan har påverkat innovationskulturen inom VGR i en positiv riktning. Det ska bli spännande att följa de vinnande bidragen under 2017!

Läs mer på Innovationsplattformens hemsida>>