MedTech West- och Chalmersforskare bakom app som kan rädda liv

I ett pilotprojekt med SOS Alarm och Chalmers Ventures-bolaget Detecht väntas 15 000 motorcykelförare under våren 2019 testa en ny app, vilket GP skriver om.

Appen bygger på en algoritm för analys av skaderisker som tagits fram av MedTech West-forskarna Stefan Candefjord och Leif Sandsjö tillsammans med Bengt-Arne Sjöqvist.

Från början var tekniken tänkt för andra ensamutövare, som cyklister, ryttare och fyrhjulingsförare, vilket vi skrivit om förut. Det är Chalmers Ventures-bolaget Detecht som nu anpassat idén till MC-området. Dels för att det är många utövare- cirka 320 000 registrerade motorcyklar i Sverige och runt en miljon i Norden. Men också för att det är en grupp som är väldigt utsatt i trafiken. Under 2018 omkom nästan 50 personer i Sverige i motorcykelolyckor- den högsta dödssiffran någonsin- och varje år skadas runt 250 mc-förare i Sverige allvarligt.

Appen fungerar så att när en olycka sker reagerar sensorerna för hastighet, g-kraft och rotation med att skicka ett larm till SOS med position från platsen. När larmet når SOS försöker operatören få kontakt med föraren. Om det misslyckas larmar operatören ut räddningsenheter på samma sätt som när en modern bil larmar via e-call.

Pilotprojektet startade den 1 mars och planeras att utvärderas efter maj månad.

Läs artikel i GP (endast för prenumeranter)>>