Medtech4Health-dagarna hos MedTech West i Göteborg

Kristina Svensson från Medtech4Health

Kristina Svensson från Medtech4Health

Äntligen dags för min hemmaplan Göteborg! Helene Lindström och Henrik Mindedal från MedTech West hade satt ihop ett digert program med stopp på både Sahlgrenska, Chalmers och Wellspect Healthcare i Mölndal.

MedTech West är Medtech4Healths nod i Västsverige, vilket betyder att de har en viss finansiering och är en del i vårt programkontor. De är en centrumbildning som officiellt startade 2009 och basfinansiering av infrastrukturen står de fem parterna VGR, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers, Göteborgs Universitet och Högskolan i Borås för. De forskare som är knutna till MedTech West har hittills dragit in 100 miljoner i externa forskningsanslag.

Mingel på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Mingel på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Vi började med att besöka Sahlgrenska Science Park. Ett av deras aktuella projekt handlar om att skapa mötesplatser och event med syftet att främja samarbeten och kompetensutbyte mellan företag av olika storlek och att företagen ska synas mer i regionen. Om jag hängde med rätt finns det 480 företag inom Life Science i Västra Götalandsregionen. 50 bolag är hyresgäster hos Sahlgrenska Science Park och för 15 bolag funderar Sahlgrenska Science Park som inkubator. Det betyder att Sahlgrenska Science Park har skrivit avtal med dem och erbjuder dem aktiv coaching. Sahlgrenska Science Park utvärderar kanske 50 bolag per år och tar in fem nya.

Lina Backman-Strand

Lina Strand-Backman

Därefter hastade vi över gatan till Sahlgrenska för att höra Lina Strand-Backman berätta om Innovationsplattformen, en ny organisation inom Sahlgrenska med regionalt uppdrag. Intresset för denna presentation var stort. Jag trodde att jag hade valt en fiffig plats för att kunna smita upp och ta några bilder av publik och föreläsare. Tji fick jag, rummet var fullsmockat och folk satt i fönstren och i trappan så jag kom inte ut. Efter lunchminglet var det dags för Reidar att berätta om vårt arbete och om de aktuella utlysningarna.

Eftermiddagen ägnade vi åt att förkovra oss i aktuell forskning på institutionen för Signaler och system på Chalmers. Flera professorer och forskare tog sig tid att vara våra ciceroner. Det var precis hur intressant som helst. Fredrik Kahl berättade bland annat om en strategisk satsning på bildanalys, att skapa automatiska och exakta tolkningar av medicinska bilder från CT, MR mfl. Detta skulle kunna minska bristen på erfarna radiologer i vården och ge snabbare diagnoser i ett antal fall. Några exempel som de jobbar med är bencancermetastaser och aorta-stentoperationer.
Chalmers

På bilden är vi på mikrovågslabb med Andreas Fhager. Mikrovågor är en utmaning att analysera men om man lyckas kan man få mycket bättre bilder än med några av dagens tekniker. Bättre bilder betyder säkrare diagnoser exempelvis att fler cancerfall upptäcks tidigt och färre falska cancerlarm. Reidar, Andreas Fhager och Henrik Mindedal står runt en antenn-strut som är en tänkt ersättare till dagens mammografi. Istället för att klämma ihop brösten kanske framtidens mammografi är en skål med antenner. Det låter klart bekvämare och dessutom slipper man röntgenstrålar.

Här ovan skrev jag att Göteborg är min hemmaplan, något som stämmer ännu bättre in på Mölndal där vi tillbringade onsdagen hos Wellspect Healthcare. På den tiden hette företaget AstraTech och var ett dotterbolag till AstraZenea där jag jobbade. Eftersom Reidar Gårdebäck var i Stockholm höll jag och Henrik Mindedal låda i hans ställe. Enligt Helene Lindström som satt i publiken lät vi praktiskt taget som Reidar, vilket gissningsvis speglar antalet gånger vi hört hans version.

Dentsply3images

Jan Hörling som ni ser på bild härintill berättade att Wellspect är intresserade av att veta mer om vad andra gör och på sikt samarbeta med småföretag, kliniker och forskare som arbetar med projekt i deras kärnområde. Avslutningsvis fick vi veta mer om företagets storsäljare, olika typer av katetrar med låg friktion.Själva katetern och tekniken bakom har några år på nacken och utvecklingen idag handlar om smarta förpackningar som gör katetrarna lätta att ha med och använda. Ett av de mest uppskattade inslagen på den här turnén har varit minglen.

Denna gång hos Wellspect var inget undantag. Konversationerna var många och en del personer stod kvar länge vid ståborden i den eleganta ljusgården och pratade med varandra. Tack Göteborg för en inblick i vad ni gör!

Kristina Svensson, Wellspect4Health

Det här blogginlägget är ett sammandrag av två längre blogginlägg som Kristina Svensson har publicerat på Medtech4Healths hemsida. Ni kan läsa Kristinas originalinlägg här:

http://medtech4health.se/vinterturnebloggen-intensiv-dag-i-goteborg/

http://medtech4health.se/vinterturneblogg-mingel-pa-wellspect-healthcare-i-molndal/