Sista delen klar i SUs utredning om transplantationer med stamcellsbehandlade organ
Den första rapporten av tre i utredningen av Bengt Gerdin med flera presenterades i slutet av september 2016. Nu är även del två och tre klara och utredarna föreslår bland annat att rutiner ska införas för hur nya obeprövade metoder på ett säkert sätt ska börja tillämpas i sjukvården.
Vid fyra fall användes stamcellsbehandlade transplanterade organ under 2011-2012 vid sjukhuset. Med anledning av detta beslöt Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet att klarlägga omständigheterna kring de aktuella fallen. Det resulterade i en tredelad utredning och Bengt Gerdin, professor emeritus vid Uppsala universitet, fick tillsammans med professor Kjell Asplund och seniorprofessor Olle Lindvall i uppdrag att genomföra denna utredning. Den första rapporten belyste omständigheter kring de fyra fall där stamcellsbehandlade transplanterade organ användes under 2011-2012 vid sjukhuset. I den andra delen redogörs för det vetenskapliga underlaget och i den tredje och sista delen föreslår utredarna rutiner för hur nya experimentella metoder ska kunna utvecklas och införas i klinisk forskning och sjukvård på ett tryggt sätt för både patienterna och deras behandlade läkare.
– Redan från början låg uppdraget i att komma med förslag till hur sjukhuset ska kunna förbättra sina interna rutiner för utveckling och införande av nya metoder samt kring användningen av obeprövade metoder vid liknande situationer i framtiden säger Lars Grip, FoUU-direktör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Utredarna listar ett antal förutsättningar som bör vara uppfyllda vid introduktion av nya metoder inom sjukvården:
Utifrån detta listas ett antal krav som måste vara uppfyllda innan en obeprövad behandling i sjukvårdssyfte ska kunna övervägas:
Lars Grip välkomnar utredarnas förslag på åtgärder som en bra utgångspunkt för det fortsatta arbete med att införa rutiner som säkerställer ett säkert och korrekt införande av nya metoder i sjukvården.
– I förlängningen kommer detta att innebära att processen för forskning – och utveckling för att förbättra vården – blir både formellt riktig och säkrare, samtidigt som den kan bli mer effektiv och generera resultat som snabbare kan implementeras i vården.
Text: Lena Mattsson, Sahlgrenska Universitetssjukhusets Kommunikationsavdelning