”Wow, så mycket bra grejer på gång som kan förbättra vården!”
”Wow, det är så mycket bra grejer på gång som kan förbättra vården!” skriver Medtech4healths kommunikatör Kristina Svensson, efter att tillsammans med Reidar Gårdebäck ha besökt Göteborg torsdagen den 2 mars när vi arrangerade Medtech4healthdagen 2017. Förutom att berätta om kommande utlysningar som kan sökas av olika aktörer inom medicinteknik fick Medtech4health också ta del av de åtta spännande projekt som man beviljade finansiering till under 2016.
Läs hela artikeln på Medtech4healths hemsida>>
Max Jair Ortiz Catalan från Chalmers presenterade sitt projekt om behandling av fantomsmärtor genom att träna “stumpen” i en så kallad ”virtuell och förstärkt verklighet”- ett slags datorspel.
Professor Bo Håkansson, också han från Chalmers, berättade hur forskning kring benförankrade hörapparater kan bidra till behandling mot yrsel.
Johan Ek Weiss från SIO Grafen och Martin Lovmar, PhD på Wellspect, berättar om grafen ur ett medicintekniskt perspektiv och hur grafen som står på höjden- vertikalt grafen- har visat sig vara en effektiv bakteriedödare. 70- 80 procent av de vanligaste bakterierna bakom urinvägsinfektioner, exempelvis E-coli, dör.
Jesper Hassel från Mevia visade deras produkt, som bygger på uppkopplade sekundärförpackningar, som ser till att fler människor tar sina mediciner i rätt dos och på rätt sätt. Information om medicinerna skickas upp i molnet och därefter får patienten, anhöriga och/eller hemtjänstpersonal sms med påminnelser.
Mattias Münnich berättar om Promimics produkt som består av ett extremt tunt lager av hydroxyapatit som kan läggas på implantat. Själva ämnet försvinner på tolv veckor, men innan dess hjälper det titanimplantat att växa fast bättre och snabbare. Pengarna från Medtech4Health har använts för att titta på höftledsfrakturer.
Fredrik Gellerstedt från företaget 10MD arbetar för att kirurger och operationssköterskor ska få tillgång till lätta, bekväma och ergonomiska kläder. 10MDs produkt är vävd i material som tas fram i nära samarbete med Textilhögskolan i Borås, vilket gör kläderna följsamma och att materialet andas. Först ut i en hel kollektion är ett huvudskydd.
Daniel Malm från Predicare demonstrerar beslutsstödsappen som är ett redskap för att så snabbt som möjligt bedöma akutpatienter och utarbeta en handlingsplan. I appen registreras vitala värden som sedan kombineras med annan information och ger vårdgivaren ett underlag för beslut om hur man ska gå vidare.
Andreas Nilsson från PressCise visar upp deras kompressionsbandage som är framtaget för att det ska kunna läggas med exakt rätt tryck- något som i studier visat sig vara väldigt svårt, men som är oerhört viktigt för att läka bensår. I en studie med 500 sköterskor var det så få som en av tio som fick till rätt tryck. Pengarna som PressCise fått från Medtech4Health har använts till en mindre klinisk studie för CE-märkning.
Wilhelm Paulander berättar om företaget 1928Diagnostics arbete med att ta fram en molnbaserad analystjänst för diagnostik av bakterieinfektioner som bygger på analys av bakteriens arvsmassa (DNA). Tjänsten, som är snabb och enkel att använda,, testas just nu ute på några sjukhus. Resultatet ger information om vilken bakterie man har att göra med samt vilken antibiotikabehandling som kan användas för att effektivt behandla infektionen och vilka antibiotika som bakterien är resistent mot. Den ger också viktig information för smittspårning, utbrottsanalys och en bedömning om hur farlig bakterieinfektionen är.
Under dagen bjöds på lunch och som alltid hade det dryga sjuttiotalet gäster mycket att diskutera under pausen. Medicinteknik är ett spännande område med samtalsämnen som aldrig tycks sina. Innan vi avslutade fick publiken chans att ställa frågor till både Medtech4health och företagen. MedTech West vill passa på att tacka de företag och forskare som kom för att berätta om sina projekt. Precis som det var tänkt, spred ni massor av inspiration! Stort tack också till alla som kom för att lyssna! Vi hoppas få se några av er på scenen nästa år när Medtech4health kommer tillbaka!
MedTech West är västsvensk nod för Medtech4health- ett nationellt Vinnova-finansierat strategiskt innovationsprogram som startade 2016. Programmet ska placera Sverige i en internationell topposition inom medicinteknikområdet och bidra till förbättringar för patienter samt hälso- och sjukvården samtidigt som det leder till industriell tillväxt och ökade exportinkomster för Sverige.
Text: Helene Lindström & Kristina Svensson, Medtech4health
De flesta av bilderna: Kristina Svensson, Medtech4health