Pressmaterial för MedTech Week – Veckan då vi delar berättelser om medicinteknik med patienterna

Under MedTech Week har vi valt att presentera tre helt olika medicintekniska innovationer som alla har en viktig funktion att fylla. De utvalda projekten har sin bas i olika delar av Sverige och forskningen som ligger bakom har ofta skett i samverkan med flera olika universitet och universitetssjukhus i landet.

Vi har filmat intervjuer och inslag för att på ett enkelt sätt beskriva problemet som ligger bakom innovationerna, vi har pratat med användare (som i två fall är patienter och i det tredje fallet sjukvårdspersonal) och vi berättar om de innovationer som blivit resultatet av den medicintekniska forskningen.

Mollii är en elektrodress som kan användas i hemmet och kan hjälpa människor med spasticitet- eller muskelspänningar- vanliga symtom för personer med exempelvis cerebral pares, stroke, ryggmärgsskada eller andra skador på det centrala nervsystemet. Solutio är ett nytt instrument som gör åderbråcksoperationer mindre smärtsamma. HeadPeace är ett huvudskydd i ett helt nytt textilt material som skyddar sjukvårdspersonalen från strålning.

Du hittar filmade intervjuer med uppfinnarna, en sjuksköterska och en flerfaldig medaljör i Svenska landslaget i paracykel, textcitat och fakta, filmade inslag från exempelvis en hypermodern operationssal och en riktig åderbråcksoperation samt animeringar som beskriver innovationen under respektive projektbeskrivning här nedan.

Det skulle vara roligt om ni vill hjälpa till att uppmärksamma medicintekniken under perioden 4-8 juni. Vi hoppas att ni kan dra nytta av det material som vi av denna anledning har tagit fram i vår och nu ställer till ert förfogande. Hör av er till kontaktpersonerna nedan eller direkt till innovatörerna vars kontaktinformation finns under respektive projektbeskrivning.

Vänliga hälsningar Medtech4Health

Kontaktperson för Medtech4Health:

Kristina Svensson
Kommunikationsansvarig på Medtech4Health
Tel: 073-765 20 27
Epost: kristina.svensson@medtech4health.se

Kontaktperson för pressreleasen:

Helene Lindström
Kommunikationsansvarig på MedTech West- västsvensk nod för Medtech4Health
Tel: 072-173 62 24
Epost: helene.lindstrom@medtechwest.se

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Mollii- dräkten som ger bättre muskelkontroll hos patienter med cp och stroke

Elektrodressen Mollii kan användas i hemmet och hjälpa människor med spasticitet- eller muskelspänningar- vanliga symtom för personer med exempelvis cerebral pares, stroke, ryggmärgsskada eller andra skador på det centrala nervsystemet. Mollii används även av barn. I dag finns få behandlingar för problem orsakade av förvärvade eller medfödda hjärnskador och många metoder har bieffekter. Mollii, som är CE-godkänd, kan i dag förskrivas av sjukgymnaster eller arbetsterapeuter i två landsting, men företagets målsättning är att Mollii ska vara tillgänglig för samtliga som behöver den- oavsett var i landet man bor.

 

”Mollii är en tvättbar helkroppsdräkt med 58 insydda elektroder och en kontrollenhet som med svag ström kan stimulera muskler” berättar Annika Rydgård som är fysioterapeut och forskningsansvarig på företaget Inerventions. ”Dräkten gör att spastiska, spända muskler slappnar av genom att elektroderna aktiverar det motsatta muskelparet till den spända muskeln. Mekanismen kallas för reciprok inhibering. I normala fall aktiveras muskler av nervsignaler från centrala nervsystemet, men med Mollii ersätts dessa nervsignaler med elektrisk stimulering från elektroderna. Vilka elektroder man aktiverar programmeras i förväg utifrån användarens behov”.

 

”Mollii används hemma, en timme varannan dag”, fortsätter Annika Rydgård. ”Den är väldigt enkel att använda- man behöver bara trycka på play, eftersom att alla inställningar finns sparade i kontrollenheten. Under tiden kan man göra annat, som att leka, träna, läsa eller se på tv”.

 

Över 12 000 personer använder i dag Molli. En av dem är cyklisten Rickard Nilsson som vid födseln drabbades av lättare cerebral pares. Rickard använder dräkten för att nå sitt stora mål- vinna guld i Paralympics i Tokyo 2020. Rickard började cykla 2014  och i dag har han lyckats ta flera världscupmedaljer- nu senast ett silver och ett brons från VM i Sydafrika.

 

”Min cykel är en trehjulig racercykel, som kallas trike”, berättar Rickard Nilsson. ”Jag tränar 10-12 timmar i veckan och målet är att vara med och slåss om guldet i Paralympics i Tokyo 2020. Jag har använt Mollii sedan slutet av 2010 och nu använder jag den som en del av min träning, framför allt för att minska spänningar, få ökad rörlighet och förbättrad finmotorik”.

 

Historien bakom Mollii börjar år 2010 med kiropraktorn Fredrik Lundqvist som arbetade med rehabilitering för hjärnskadade patienter när han kom på idén att sy in elektrisk stimuli i kläder. Tanken var att elektroderna i likhet med TENS (elektrisk nervstimulering) skulle ge patienter lindring och ökad rörlighet. Mollii, som från början kallades elektrodress, har sedan dess varit med i TVs “Draknästet”, vunnit flera fina utmärkelser, och är numera patenterat genom både metodpatent och produktpatent.

Mollii är ett resultat av flera års forskning och utveckling tillsammans med flera universitet och universitetssjukhus. I en vetenskaplig studie som publicerades nyligen kunde man konstatera att hela studiegruppen har förbättrat sig i mått som rör mobilitet, till exempel gångtester och egendefinierade mål.

 

”Forskningen är jätteviktig, för med forskning kan man till exempel ta reda på mer om hur man bäst kan kombinera Mollii med andra behandlingsmetoder för att få ännu större effekt”, säger Annika Rydgård. ”Forskning bidrar till att användarna kan få en ännu bättre livskvalitet”.

 

……………………………………………..

Kontaktpersoner på Inerventions:

Annika Rydgård (forskningschef)
Tel: 073-662 97 16
Epost: annika.rydgard@inerventions.se

Johan Seltborg (CEO)
Tel: 070-750 23 99
Epost: johan.seltborg@inerventions.se

……………………………………………..

 

Länk till den senast publicerade forskningsartikeln som refereras till i texten:

https://www.minervamedica.it/en/journals/europa-medicophysica/article.php?cod=R33Y9999N00A17102502

 

Länk till Rickard Nilssons profil på Svenska Cykelförbundets hemsida:

https://scf.se/paracykel/profiler/rickard-nilsson/

 

Till detta projekt finns filmade intervjuer med Annika Rydgård och paracyklisten Rickard Nilsson, filmklipp på Mollii-dräkten där det bland annat visas hur den fungerar samt klipp från när Rickard cyklar. Samtliga deltagare i filmerna har lämnat sitt skriftliga godkännande för publicering. Samtligt filmat material är i hög kvalitet och producerat av Medieteknik, Göteborgs Universitet.

Se filmklipp som hör till Mollii på denna länk>>

Bilderna nedan kan du ladda ner genom att högerklicka på dem. Samtliga är tagna ur det filmade materialet och är därför i befintlig kvalitet.

Bild på Mollii-dräkten
Fotograf: Pamela Ericsson

Bild på Mollii-dräkten
Fotograf: Pamela Ericsson

Bild på Annika Rydgård
Fotograf: Pamela Ericsson

Bild ur animering Mollii

Tillåten att publicera av Inerventions AB

Bild på Rickard Nilsson

Fotograf: Pamela Ericsson

Bild på Rickard Nilsson

Fotograf: Pamela Ericsson

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Solutio- minskar smärtan vid vanligt förekommande ingrepp

 

Ny medicinteknik gör åderbråcksoperationer mindre smärtsamma. Den rekommenderade behandlingen i dag går till så att man med laser värmer upp de sjuka venerna under huden till dess att de skrumpnar. För att göra det behöver man leda in en tunn laserfiber i venen och bränna sönder den med laserljus. Detta gör ont och därför måste man lokalbedöva patienten. Oftast behöver man lägga lokalbedövning längs med kärlet som ska laserbehandlas genom att sticka patienten 10-30 gånger med bedövningsnål på varje ben som ska behandlas. Innovationen Solutio kan göra ingreppet smärtfriare, men gör också bedövningen mer effektiv så att fler patienter hinns med på samma tid.

 

”Om man kompletterar laserfibern med vårt instrument Solutio kan man lägga bedövningen inifrån kärlet och på det viset endast behöva sticka patienten en enda gång”, säger Michael Åkesson, specialistläkare och uppfinnare av Solutio. ”Det gör också att bedövningen blir effektivare då det blir lättare att lägga den helt rätt. En annan fördel är att det sannolikt går snabbare att göra ingreppet, vilket gör att man kommer att hinna behandla fler patienter på samma tid. Detta är bra, då vi tror att fler patienter som tidigare har dragit sig för att ta bort sina besvärande åderbråck på grund av att det varit smärtsamt nu kommer att söka hjälp för att bli av med sina åderbråck”.

Vad är åderbråck?

Åderbråck är ett vanligt problem som drabbar ungefär var tredje vuxen i Sverige. Åderbråck har ofta en ärftlig orsak. Människor med stillasittande eller stillastående jobb, som exempelvis frisörer, får lättare åderbråck än andra och problemet kan förvärras under graviditet.

 

”Åderbråck kännetecknas av vidgade, slingriga blodådror på benen, men egentligen finns orsaken till dessa i de större kärlen som ligger precis under huden”, säger Michael Åkesson. ”I dessa är cirkulationen störd genom att blodflödet kan gå åt fel håll på grund av nedsatt funktion i venklaffarna, så kallad vensvikt. Åderbråck är lika vanligt bland kvinnor som män och risken ökar med ålder och övervikt”.

 

Åderbråck har ofta en ärftlig orsak, men det betyder inte att man måste få det för att någon av ens föräldrar har det. Personer som har ett stillastående eller stillasittande jobb, som exempelvis frisörer, utvecklar lättare åderbråck än andra. Åderbråck kan också förvärras under graviditet.

 

”För de flesta som drabbas finns både ett kosmetiskt och ett symtomatiskt problem”,  förklarar Michael Åkesson. ”Det är inte ovanligt att man har värk, tyngd, svullnad, krypningar, trötthetskänsla, klåda och även smärtor. Inom den offentliga sjukvården får patienten operativ behandling först när risken för utveckling av kroniska bensår föreligger såsom vid underbenseksem eller mörkpigmenteringar av huden på underben eller fotleder”.

 

Solutio har tagits fram i samarbete med universitet och universitetssjukhus.

 

…………………………………………………….

Kontaktpersoner på MEDVasc:

Michael Åkesson, specialistläkare vid SVC, uppfinnare av Solutio och grundare av MEDVasc AB
Tel: 070-5578131
Epost: michael.akesson@medvasc.se
(OBS! Michael Åkesson befinner sig under veckan på kongress i Japan med tidskillnad och nås därför säkrast på epost).

 

Jörgen Gustafsson, CEO på MEDVasc AB
Tel: 073-0242459
Epost: jorgen.gustafsson@medvasc.se

…………………………………………………….

 

Till detta projekt finns en filmad intervju med specialistläkare och uppfinnare av Solutio, Michael Åkesson. Det finns också film från en operation av åderbråck som utförs av Åkesson på hans mottagning. Även en gravid frisör med åderbråck filmas. Samtliga deltagare i filmerna har lämnat skriftlig tillåtelse för publicering. Samtligt filmat material är i hög kvalitet och producerat av Medieteknik, Göteborgs Universitet.

Se filmklipp som hör till Solutio på denna länk>>

Bilderna nedan kan du ladda ner genom att högerklicka på dem. Samtliga är tagna ur det filmade materialet och är därför i befintlig kvalitet.

Bild på åderbråck ur operationsfilm

Fotograf: Pamela Ericsson

Bild på åderbråck hos gravid frisör

Fotograf: Pamela Ericsson

Bild ur animering

MEDVasc AB som äger animeringen tillåter publicering

Bild på Michael Åkesson, specialistläkare

Fotograf: Pamela Ericsson

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

HeadPeace- skyddar sjukvårdspersonalens huvud mot strålning med en ny komfortabel textil

Ny medicinteknik ger sjukvårdspersonal tillgång till strålskyddskläder i ett helt nytt, patenterat, textilt material som är mer ergonomiskt och inte lika tungt eller varmt att arbeta i. Under senare år har det blivit betydligt vanligare att använda röntgenteknik vid kirurgiska ingrepp. För patienten innebär det att kirurgiska ingrepp blir mindre omfattande, tar kortare tid att läka och att man slipper ligga kvar på sjukhuset lika lång tid efteråt, men för sjukvårdspersonalen innebär det att de utsätts för ökad strålning.

 

”För patienten innebär det att det blir ett mindre ingrepp, vilket innebär att det tar kortare tid att läka och att de får en kortare tid på sjukhus”, säger operationssjuksköterskan Gunilla Zeidler på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. ”Men vi som arbetar kommer samtidigt att utsättas för mer strålning och måste därför bära dessa skyddskläder under långa arbetspass. Kläderna är varma och tunga- det är inte särskilt bekväma kläder”.

 

Petra Apell och Fredrik Gellerstedt på företaget Ten Medical Design blev genom sina dåvarande arbeten varse problemen med strålskyddskläder. Tidigare hade personalen bara behövt bära kläderna under kortare stunder, men när den minimalinvasiva kirurgin utvecklades och man måste ha strålskyddskläderna på sig under långa arbetspass blev det tydligt att utvecklingen av kläderna inte hållit samma takt. Kläderna som traditionellt tillverkas i metallkompositer är både täta, varma och otympliga, vilket bland annat har lett till värk i kroppen hos personal.

Petra och Fredrik började fundera på hur man skulle kunna göra strålskyddskläder med mer komfortabla och ergonomiska egenskaper- kanske till och med i textil så att de blev mer formbara och följsamma. Några år senare hade Petra och Fredrik tillsammans med forskare på universitet och universitetssjukhus lyckats ta fram ett helt nytt textilt material- NAFT- som möjliggör en mer ergonomisk design av strålskyddskläder. NAFT är en textil som andas och som man hoppas i framtiden ska gå att tvätta i vanlig tvättmaskin. Efter tester på flera kliniker i Europa har Ten Medical Design nu fått sin första produkt, ett huvudskydd, CE-godkänt. HeadPeace skyddar sjukvårdspersonalens huvud från strålning.

 

”Vår strålskyddande textil ger oss unika möjligheter att  utveckla produkter som är mer följsamma, andningsbara och potentiellt tvättbara. Vi kommer nu att fortsätta utveckla det här materialet och ta fram fler produkter för att kunna erbjuda ett komplett sortiment till sjukvårdspersonalen”, säger Petra Apell.

…………………………………………………………………….

Kontaktpersoner på Ten Medical Design:

Petra Apell (grundare och affärsutvecklare )
Tel: 070-573 52 62
Epost: petra.apell@10md.se

 

Fredrik Gellerstedt (grundare och CEO )
Tel: 070-439 31 65
Epost: fredrik.gellerstedt@10md.se

…………………………………………………………………….

 

Till detta projekt finns en filmad intervju med Petra Apell på Ten Medical Design samt med operationssjuksköterska Gunilla Zeidler från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det finns också filmklipp från en operationssal i nya Bild- och Interventionscentrum (BoIC) på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och bilder på Gunilla samt två andra operationssköterskor som bär huvudskyddet i filmen. Samtliga deltagare i filmerna har lämnat skriftlig tillåtelse för publicering. Samtligt filmat material är i hög kvalitet och producerat av Medieteknik, Göteborgs Universitet.

Se filmklipp som hör till HeadPeace på denna länk>>

Bilderna nedan kan du ladda ner genom att högerklicka på dem. Samtliga är tagna ur det filmade materialet och är därför i befintlig kvalitet.

Bild på Petra Apell, Ten Medical Design
Fotograf: Pamela Ericsson

Bild på operationssjuksköterska Gunilla Zeidler, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Fotograf: Pamela Ericsson

Bild från operationsförberedelser
Fotograf: Pamela Ericsson

Bild från operationsförberedelser
Fotograf: Pamela Ericsson

Bild från operationsförberedelser
Fotograf: Pamela Ericsson

Bild på operationssjuksköterska Gunilla Zeidler på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Fotograf: Pamela Ericsson

Bild från operationssal med skärm
Fotograf: Pamela Ericsson

Bild från operationsförberedelser
Fotograf: Pamela Ericsson

Bild på operationssjuksköterska Gunilla Zeidler på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Fotograf: Pamela Ericsson

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Vad är medicinteknik?

Medicinteknik är den teknik som på något sätt hjälper människor som har ett medicinskt problem. Som till exempel glasögon, kontaktlinser, höftledsproteser, hörselimplantat, pacemakers eller en sensor på armen som hjälper den som har diabetes att hålla koll på sitt blodsocker utan att behöva sticka sig.

Medicinteknik kan också vara något som sjukvårdspersonal använder vid operationer eller behandlingar. Medicinteknik är inblandad vid så gott som all diagnostik och behandling i hälso- och sjukvården. Utan medicinteknik skulle världen helt enkelt se väldigt annorlunda ut och många av oss skulle inte kunna leva de liv som vi i dag gör.

Det är viktigt att medicintekniska produkter fungerar och är helt säkra innan de används av patienter. Och det behövs nya medicintekniska produkter för att hjälpa ännu fler människor att må bra. Därför är det viktigt med forskning.

Varje dag under hela året samarbetar forskare på företag, universitet och sjukhus runt om i landet med att ta fram, utveckla och testa nya produkter. Eller göra befintliga produkter ännu bättre.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Vilka är MedTech4Health?

Medtech4Health är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom medicinteknik finansierat av Vinnova. Programmet ska vara en katalysator för att få fler medicintekniska idéer att implementeras i vården, effektivisera hälso- och sjukvård samt stärka den medicintekniska industrin.

Verktygen består av utlysningar av medel samt strategiska satsningar som utbildningar och påverkansarbete på olika plan både inom och utanför Sverige. Programmet startade 2016. Det leds av en styrelse med representanter från akademi, näringsliv och landsting. Programkontoret består av ett nationellt projektkontor som tillsammans med noder runt om landet driver arbetet. Samverkan och att sätta människan i centrum är centralt för oss.

Här hittar du Medtech4Healths hemsida:
www.medtech4health.se

Bidra till dialogen

Dela gärna den hashtag för svenska inlägg som vi kommer att använda i sociala medier under veckan. Det skulle vara roligt om vi får inlägg från allmänheten  också under veckan och vi kommer samla ihop ett urval av dem i efterhand. Följande text är den vi kommer använda:

Dela din berättelse om vad medicinteknik betyder för dig. Tagga dina inlägg i sociala medier med #medtechweekSE.