Sjukhusentre

Daye utvidgar hemmatestkit för tamponger med screening för sexuellt överförbara infektioner

Startupföretaget Daye utvidgar sitt tampongbaserade hemmatestkit för screening av vaginal mikrobiom med att inkludera screening för sexuellt överförbara infektioner (STI).

Det tampongbaserade hemmatestkitet för STI-screening kommer att bidra till att snabba på diagnos och behandling, särskilt bland patientgrupper som är oroliga eller skäms för att göra ett test. STI Diagnostic Tampon använder avancerad PCR-testningsteknik för att möjliggöra för kvinnor att testa för klamydia, gonorré, trichomonas, mycoplasma och ureaplasma i sitt eget hem.

Lanseringen följer efter kliniska tester med 600 patienter. Proverna kommer att analyseras i ett UKAS-ackrediterat laboratorium, enligt CQC-godkända screeningmetoder som använder ett PCR-baserat, CE-märkt diagnostiskt test. Dayes diagnostiska kit är registrerat hos MHRA.

Som en del av tjänsten kommer Daye också att erbjuda personanpassad vård, inklusive receptbelagda behandlingar som antibiotika och antivirala medel, samt konsultationer med sjuksköterskor inom sexuell hälsa, gynekologer och fertilitetsspecialister.

I Storbritannien har det skett en ökning med 24 % av sexuellt överförbara infektioner jämfört med föregående år, enligt UK Health Security Agency, och kvinnor löper statistiskt sett högre risk än män på grund av den vaginala fysiologin.

Trots detta testar sig allt färre människor för sexuellt överförbara infektioner, där över hälften av britterna erkänner att de aldrig har testat sig. Sexuellt överförbara infektioner bär fortfarande på ett stigma men är ofta helt behandlingsbara om de upptäcks i tid. Testning anses dock vara både obekvämt och pinsamt.

Låga testningssiffror innebär att många kvinnor kanske inte vet att de har en STI eftersom 70 % av dem är asymtomatiska. Obehandlade STI utgör risker för långsiktig hälsa och fertilitet.

Klamydia och gonorré är två av de främsta förebyggbara orsakerna till infertilitet och ektopiska graviditeter. Under tiden kan överföring av STI från mor till barn resultera i fosterdöd, neonatal död, låg födelsevikt och andra hälsokomplikationer. Obehandlade sexuellt överförbara infektioner kan också leda till kronisk bäckensmärta och bäckeninflammatorisk sjukdom.

Dayes nya STI Diagnostic Tampon kommer att göra det möjligt för människor att testa sig i sitt eget hem och sedan diskret skicka testet till ett laboratorium som undersöker flera former av STI, och returnerar resultat inom fem arbetsdagar.

Det använder PCR-teknik (Polymerase Chain Reaction), som har revolutionerat screening och diagnos av STI genom att upptäcka även spår av genetiskt material från patogener. PCR:s specificitet säkerställer att falska positiva resultat minskas, vilket ger en mer tillförlitlig diagnos, och kan samtidigt upptäcka flera patogener i ett enda prov.

Dayes unika STI Diagnostic Tampong samlar mer vaginal vätska än en standardpinne och täcker dessutom ett större ytområde, vilket gör den mer exakt än en pinne och bekvämare än ett spekulum. Detta innebär att det ger de mest omfattande resultaten möjliga för vanliga sexuellt överförbara infektioner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *